Locatiedata onthullen veel over de maatschappelijke en economische dynamiek van een land
Nieuw in Belmap: eigenschappen van alle daken in België
Goed nieuws voor energieleveranciers, verzekeraars en specialisten in bouwmaterialen voor daken: GIM ontwikkelde een nieuwe module in Belmap waarin alle Belgische daken tot in detail worden beschreven. Het model maakt gebruik van maar liefst 30 parameters, waaronder oppervlakte, oriëntatie en hellingsgraad. Zelf aan de slag met deze nieuwe functie? Dat kan vanaf 15 april 2020 via Belmap, dé bron voor locatiespecifieke informatie over gebouwen, adressen en aanverwante informatie.
30 dakeigenschappen in een oogopslag
Voor een nauwkeurig beeld van het dak van een appartementsgebouw aan de kust, een villa in Limburg of een chalet in de Ardennen, kan je voortaan digitaal op onderzoek. Zo zie je meteen of je te maken hebt met een plat dak, een zadeldak, een piramidedak of een complex gevormd dak. Maar je krijgt evengoed informatie over de oriëntatie, de hellingsgraad en de oppervlakte.
En de nieuwe module gaat ver: door een slimme combinatie van Belmap-gebouwafdrukken en digitale hoogtegegevens worden zelfs aparte delen van daken in kaart gebracht. Ideaal voor wie bijvoorbeeld wil weten hoe groot het zuidoostgerichte deel is en welke hellingsgraad dit deel heeft. Met 30 parameters blijft geen vraag onbeantwoord.
Troef voor energieleveranciers
De toenemende aandacht voor groene stroom bij zowel particulieren als bedrijven en overheden leidt tot een grote vraag naar zonnepanelen. Om de prospectiefase efficiënter te laten verlopen en dus kostbare tijd te winnen, kunnen energieleveranciers en installateurs van zonnepanelen rekenen op de nieuwe Belmap-module. Je ziet voor elk gebouw snel welke dakgedeeltes het meeste potentieel bieden. Zonnepanelen worden namelijk het best geïnstalleerd op zuidgerichte of vlakke daken. Ook netbeheerders kunnen deze informatie gebruiken voor de uitrol van een smart grid.
Verzekeraars: meten is weten
Een tweede groep die veel voordeel kan halen uit de module voor dakeigenschappen zijn verzekeringsagentschappen. Verzekeraars zijn voor hun risicobeoordelingen immers altijd op zoek naar nieuwe databronnen. Een model met 30 parameters voor daken is dan een welkom hulpmiddel. Maar ook in latere fases kan deze uitgebreide kennis nuttig zijn. Een voorbeeld: alsmaar meer verzekeraars worden aangesproken voor schade aan zonnepaneelinstallaties na een zware storm. In combinatie met informatie over de aanwezigheid van zonnepanelen geven dakeigenschappen dan nieuwe inzichten.
Dakspecialisten: hoe groot is de markt?
Tot slot biedt Belmap door de integratie van de nieuwe functie een handige prospectietool aan leveranciers van bouwmaterialen voor daken. Wie bijvoorbeeld dakvensters of dakkoepels aan de man brengt, wil graag weten welke regio’s de beste kansen bieden en hoe groot de markt is. Met behulp van de gebundelde en anonieme informatie in het dakeigenschappenmodel kan die inschatting nu veel nauwkeuriger gebeuren.